Így fog kinézni az új hiteles energetikai tanúsítvány 2023. november 1-től

A régi és az új energetikai tanúsítvány 2023. november 1-től

2023. november 1-től jelentősen megváltozik az épületek energetikai tanúsítására vonatkozó követelmények és az energetikai besorolások is megváltoznak. A 60 napos türelmi idő után 2024. január 1-től minden épületre, lakásra új hiteles energetikai tanúsítványt kell kiállítani adásvétel, bérbeadás és használatbavétel esetén. Az energetikai tanúsítvány új verziója könnyebben érthető, jobban struktúrált és vizuálisan is támogatott lesz, így talán jobban segíti majd az ingatlan vásárlókat és bérlőket a döntéshozatalban. Ebben a cikkben megpróbálom részletesen bemutatni, hogy hogyan fognak kinézni az új hiteles energetikai tanúsítványok 2023. november 1 után, mik azok a fontosabb elemek, amik segítenek jobb képet kapni az adott épületről, és így helyes döntést hozni.

 

Az energetikai tanúsítvány 2024 után

Eddig a hiteles energetikai tanúsítvány két részből állt össze. Az első oldal minden esetben maga a tanúsítvány összegző oldala, vagy borítója, ami tartalmazta az épület fotóját, energetikai besorolását, alapterületét és a legfontosabb egyéb adatokat. Ezt a borító oldalt az entan.e-epites.hu nevű országos elektronikus nyilvántartáskezelő generálta le, miután a tanúsító szakember feltöltötte az épületről készült energetikai számítását. Az energetikai tanúsítványok második részét alátámasztó munkarésznek nevezik, mivel ebben van kifejtve és kiszámolva az összes borító oldalon szereplő adat.

Aki már találkozott vagy véletlenül belelapozott ebbe a dokumentumba, annak nem kell bemutatni, hogy az alátámasztó számítás látványa inkább egy gyomorgörccsel végig ült fizika óra részletes jegyzőkönyvének tűnik, mintsem tájékoztatónak az adott ingatlan energetikai állapotáról. Több ezer ilyen energiatanúsítvány kiállítása után azt tapasztaltam, hogy csak azok a megrendelők tettek fel a számítással kapcsolatos kérdéseket, akik szintén gépészmérnökök, középiskolai fizikatanárok vagy banki ügyintézők voltak. A baj az, hogy nem csak szakavatott megrendelőkkel kellett volna tudom hosszasan beszélgetni, hanem azokkal is akik csak egy házat vagy lakást szerettek volna vásárolni, ami kiszolgálja őket és a családjukat a következő évtizedekben. A felújítás előtt állókkal kellett volna a rétegrendekről és az összesített energetikai jellemzőkről együtt gondolkozni, hogy milyen irányba induljanak el a felújítás során a jelenlegi állapothoz képest.

Régi energetikai tanúsítvány számítás

A hiteles energetikai tanúsítványokat jogosan tartotta a megrendelők többsége egyfajta felesleges rossznak vagy még egy kötelező lehúzásnak, mivel a legtöbb laikus ember számára ez a dokumentum nem volt több egy mondvacsinált besorolásnál vagy ahogy egy építész úr nevezte a telefonban egyszer: egy „mosógép címkénél”.

Talán szerencsésnek is mondhatjuk, hogy az új energetikai szabályozásban a megrendelőket már egyetlen összefoglaló oldal helyett egy gigászi 11 oldalas összefoglaló várja majd, mindenféle színes és a laikus ember számára is érthető magyarázatokkal, és csak ezután következnek a szárazabb épületfizikai számítások.

Ebben a cikkben összeszedtem az új épületenergetikai követelmények változását azok számára, akiket részletesen is érdekelhet a téma.

De nézzük is, hogyan fog kinézni az új hiteles energetikai tanúsítvány 2023 után, mire számíthatunk.

Egyelőre csak egy előnézeti képet közölt a Lechner Tudásközpont, illetve az e-epites.hu arról, hogy hogyan fog kinézni az első 8 oldal adatokkal feltöltve. Ezt az előnézetet már az új elektronikus nyilvántartásból generáltam le 2023.10.06-án. Az előnézet nem teljes, mert nem tartalmazza például az épületről készült meghatározott mennyiségű fotókat tartalmazó oldalakat, a szerkezetek és gépészeti rendszerek fejlesztési javaslatait, a határoló szerkezetek piktogramjait, stb., de legalább már adatokkal van feltöltve. Az eddigi szakmai cikkekben közölt új tanúsítványok előnézetei ugyanis még csak az üres cellákat mutatják be. Ebben a cikkben már működés közben is látható, nagyságrendileg fog kinézni az új tanúsítvány. A hivatalos rendelet szerinti energetikai tanúsítvány összesen 11 oldalból fog állni.

Az energetikai tanúsítvány összegző oldala

Az új hiteles energetikai tanúsítvány első oldala

A fedőlap fejlécében találjuk a legfontosabb, összegző adatokat. A legszembetűnőbb változás az, hogy az energetikai besorolás betű kódja a jól megszokott kétbetűsről pl. BB, CC egybetűsre változik pl.: B, C, A+. A besorolási betűskála – a leghatékonyabb – A+++-tól – a legrosszabb – I-ig tart.

Ezzel párhuzamosan megjelent a CO2 kibocsátásra vonatkozó besorolás is, ami szintén A+++ -tól I-ig terjedő skálán mozog.

Az energetikai besorolásokkal kapcsolatban részletesen ebben a cikkben olvashatsz: Energetikai besorolás táblázat és jelentése.

Az új hiteles energetikai tanúsítvány és energetikai besorolás 2024-től

Ezt követi a hatékonysági kategóriák rész, amiben az épület energetikai besorolását meghatározó ún. összesített energetikai jellemző értéke szerepel. Ez a jellemző magában foglalja az épület határoló szerkezeteinek hatását, a gépészeti rendszerek hatékonyságát és sok más olyan változót, ami hatással van az ingatlan energiafogyasztására. Éppen ezért szolgálhat az összehasonlítás alapjául.

Már itt látszik, hogy még igencsak fejlesztésre szorul az új nyilvántartó rendszer, mivel az összesített energetikai jellemző mértékegysége hibásan szerepel az előnézeten. Kg/m2év helyett helyesen kWh/m2év-nek kellene itt állnia.

CO2 kibocsátás értéke szerinti besorolás arról ad tájékoztatást, hogy az épületben felhasznált energiahordozók pl. fa, elektromos áram, földgáz milyen mennyiségben bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Ez az érték egyben egy új követelményszintet is támaszt az újépítésű ingatlanok esetén, amire még a későbbiekben részletesen is visszatérünk.

A blokk második felében szerepelnek az adott ingatlanra vonatkozó jelenlegi értékek és az új követelményszintek értékei is. Itt látjuk, hogy jelentős felújítás esetén más követelményszintet kell elérni, mint új építés esetén. Az is látszik, hogy a CO2 kibocsátás követelménye csak az új építésű ingatlanokra vonatkozik, felújítás esetén ennek nem kell megfelelni.

A követelményszinteknél már helyesen szerepelnek a mértékegységek a minta tanúsítványban, viszont azok értékelése még hibás, hiszen ebben a konkrét esetben az összesített energetikai jellemző értéke 32.9 kWh/m2év, ami teljesíti a jelentős felújítás (82 kWh/m2év) és a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjét (112 kWh/m2év) is, mégis nem teljesítettnek minősíti a jelentős felújítás követelményszintjét.

A bal alsó sarokban egy kis vizuális ábrát láthatunk arról, hogy az ingatlan milyen épületkategóriába esik. Ez jelen esetben egy sorházi épület, de lehetne családi ház vagy lakás is.

Energetikai tanúsítvány első oldalának alja

Végül a lap alján a tanúsító szakember adatai és az új érvényesség dátuma szerepel majd, ami a korábbi 10 év helyett kiállítástól számított 5 év lesz.

Határoló szerkezetek

Hiteles energetikai tanúsítvány határoló szerkezetek

A második oldalon szerepelnek az épület fűtött tereit határoló épületszerkezetek típus és energetikai minőség szerint. Az energetikai minőség besorolásának alapja az adott szerkezet hőátbocsátási értéke (U-érték). A tanúsítványban jellemző színek is segítik a gyors tájékozódást a minőségről.

A homlokzati fal esetén például a táblázat azt jelenti, hogy két különböző minőségű fal van jelen az épületben (1.1 és 1.2), amik közül most mindegyik 22458 m2 felületű. Azonban az egyik „rossz”, a másik pedig csak „gyenge” energetikai minőségű. Ennek több oka is lehet, pl. a falak különböző vastagsága.

Épületgépészeti rendszerek

Az új energetikai tanúsítvány épületgépészeti rendszerek

A határoló szerkezetek után az épülettechnikai rendszerek jellemzése következik, ami többek között a fűtési, légtechnikai, hűtési és használati melegvíz ellátó rendszer energetikai minőségét jellemzi tömören egy „x”-szel és színnel.

Energiafelhasználás

Az új energetikai tanúsítvány energiafogyasztás

Ha 3 percél több időt akarunk szánni arra, hogy megtudjuk, milyen energetikai állapotú ingatlannal van dolgunk, és egyébként is szeretjük az energiaszámlákat részletesen megnézni, akkor a negyedik oldal nekünk szól. Itt már kevesebb a segítő szín, viszont annál több az elbizonytalanító szám.

Ebben a táblában szerepelnek ugyanis az épület jelenlegi és két felújítási verzióra vonatkozó energiafogyasztási adatai energiahordozók szerint kWh/m2év mértékegységben. A felújítási verziók azt a két esetet mutatják be, amikor az épület határoló szerkezeteit és/vagy gépészeti elemeit korszerűsítik úgy, hogy azok a „jó” és a „kiváló” értékelési sávba esnek. Ezekre a jövőbeli lehetséges esetekre kapjuk meg az energiafelhasználás változásának mértékét

Szerencsére a táblázat előtt egy kis megjegyzés hívja fel a figyelmet arra, hogy a jelenlegi energiafogyasztási adatok sztenderd fogyasztói szokásokat feltételezve készültek, és az egyéb háztartási energiafogyasztást mint például a főzés, hajszárító, vasaló, számítógépek nem tartalmazza.

A felújítási javaslatok várható energiafogyasztási értékei arra a jövőbeli esetekre vonatkoznak, amikor az épület bizonyos javaslatok szerint felújításra vagy korszerűsítésre kerülne. Feltehetően itt még hiányos az előnézet, mert a konkrét javaslatok még nem szerepelnek benne.

Energiafelhasználás célonként

Az új energetikai tanúsítvány energiafogyasztás célonként

A negyedik oldal összefoglaló energiafogyasztási adatai után az ötödik oldalon már részletesebben is megtudhatjuk, hogy ugyan mi fogyaszt ennyi energiát ebben az épületben. Az energiafelhasználást felhasználási célonként látjuk. Kis vizuális ábrák segítik a tájékozódást a táblázat fejlécében.

Ebben a konkrét esetben például az épület fűtésére földgázt használnak, a klímák elektromos árammal működnek, de van napelem is. Biztos, ami biztos távhő ellátás is van, és valamilyen furcsa megoldással az épületben keletkező biogázt villamos hálózaton keresztül exportálják. 🙂

Korszerűsítési javaslatok

A következő, hatodik oldalon találjuk az ún. felújítási útlevelet, ami egy korszerűsítési javaslatokat, sorrendjeit és azok hatásait leíró ajánlás a tanúsító szakember által.

A tanúsító kétféle ajánlást tesz az épületszerkezetekre és/vagy gépészeti rendszerekre, amivel a „jó” és „kiváló” értékelések elérhetőek. A fenti táblázatban pedig ezekkel a fejlesztésekkel elérhető energetikai és CO2 kibocsátási besorolási értékeit látjuk egy végső energiamegtakarítás értékkel együtt.

A végső energiamegtakarítás energiahatékonysági pályázatok esetén kritikus szerepet tölt be, hiszen általában ehhez kötik a igényelhető támogatási összegeket is.

Ebben a konkrét esetben a szakember igencsak nehezen értelmezhető módon írta le a korszerűsítési javaslatok kedvező hatásait. Remélhetőleg itt majd egyértelmű, mások számára is világosan érthető ajánlások szerepelnek majd.

Egyéb nyilatkozatok

AZ új energetikai tanúsítvány nyilatkozatok

Az utolsó oldalakon tájékoztató jellegű információkat találunk arról, hogy mik a tanúsítványban alkalmazott módszerek, szabványok és rendeletek. Az új rendelet is előírja a kötelező tájékoztatást arról, hogy a megrendelők hol kaphatnak további szaktanácsadást és információt az energiahatékonysági fejlesztésekről. A tanúsító szakember által megtett nyilatkozatot is itt találjuk, amiben egyéni szövegezéssel találkozhatunk majd valószínűleg. Majd végül egy fogalommagyarázattal ér véget az új energetikai tanúsítvány első része, ahol egyelőre csak néhány fogalom szerepel, ami remélhetőleg megkönnyíti majd a laikus olvasók számára is a tájékozódást.

Alátámasztó munkarész

Mindezek után következik majd a hiteles energetikai tanúsítvány második, ún. alátámasztó munkarésze, amiben mindezen adatok részletes számításokkal vannak alátámasztva. Ez a munkarész általában 5-15 oldalt tesz ki az épület bonyolultságától függően.

A részletes számítások, amik alátámasztják majd az első oldalakon közölt eredményeket továbbra szárazabb inkább szakmai jellegűek lesznek. Várhatóan ugyanúgy fognak kinézni, mint a régi energiatanúsítvány esetében. Ez a rész az ellenőrzést segíti majd, és azoknak szól, akik szakmailag szeretnének valamilyen jellegű információt kinyerni a tanúsítványból, például pályázat előkészítésére vagy felújítás technikai megtervezésére.

Összefoglalás

Az, hogy mennyivel lesz az új hiteles energetikai tanúsítványok hasznossága magasabb minőségű, és megítélésük kedvezőbb, még nem tudjuk pontosan, de annyi már biztosan látszik, hogy vizuálisan és tartalmilag is előremutatók a változások. A nagyobb terjedelem, a struktúrált szerkezet és a színskálák használata talán kicsit közelebb hozza azokhoz ennek a dokumentumnak a megismerni akarását, akiknek valójában szólna: a vásárlókhoz és bérlőkhöz.

Az új energetikai tanúsítvány minősége is a számítások minőségén és részletességén múlik majd ugyanúgy, mint eddig. A forma új lesz, a követelmények újak lesznek, de az azokat alkalmazók ugyanazok maradnak. Akik szakmai tudásukkal és tapasztalataikkal eddig is a megrendelő segítését tartották szem előtt, azoknak az új forma segítség lesz, akik csak a számlázásig akartak eljutni, azoknak bosszúság lesz. Eddig is szükséges volt felújítási javaslatokat tenni a tanúsítvány végén, amik általános javaslatok voltak. Várhatóan a jövőben is kialakulnak a sztenderd semmit mondó szövegezések, így továbbra sem helyettesít majd a tanúsítvány egy személyre szabott energetikai szaktanácsadást. Persze nem is ez a célja. Mivel több adatot fog tartalmazni a számítás, a módszer változásával pedig változik a tanúsításra használt szoftverek felépítése és árazása is, várhatóan az energetikai tanúsítvány ára növekedni fog 2024-től.

A bemutatott dokumentum még csak egy minta, ami a 2023.10.06-i állapotokat tükrözi. A jövőben még biztosan változni fog a felépítése, amiről igyekszem minél előbb újabb részletes ismertetővel szolgálni.

Az energetikai tanúsítvány lekérdezés ezen a felületen elérhető: https://oeny-nuat.e-epites.hu/oeny/e-tanusitas/

Ha szeretnél értesülni az újonnan felkerülő cikkekről, akkor iratkozz fel a hírlevélre és küldünk egy rövid értesítést róla!

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?

Akkor iratkozz fel és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket írunk!

0% spam, 100% épületenergetika.

Kapcsolódó cikkek

Másnak is érdekes lehet a cikk? Küldd tovább!

Varga Márton

Épületenergetikai szakértő

Okleveles gépészeti modellező (MSc.), létesítményenergetikai mérnök és energetikai tanúsító. Az Energiamérnök.hu épületenergetikai és épületgépészeti tervezőirodájának alapítója. 

Személyes kedvenceim
Érdekességek
Felfedezés

Energetikai kérdésed van?

írj nekünk és vegyük fel a kapcsolatot