Otthonfelújítási támogatás 2024 tervezete: itt vannak a részletek!

Otthonfelújítási támogatás 2024 tervezet

 

Megjelent az Otthonfelújítási Támogatás 2024. Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához (RRF-REP-10.13.1-24) című felhívás tervezete. Február óta minden lakás-, és háztulajdonos ezt a támogatási kiírást várta. Most eljött a nagy pillanat, amikor a megjelent a támogatási kiírás első tervezete a palyazat.gov.hu-n, ami jelenleg társadalmi egyeztetésen van.

A kormány a REPowerEU program Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön belül különített el forrásokat az energiahatékonyságot javító beruházásokra, így a lakóépületek korszerűsítésére ezen keresztül kerülhet sor az új otthonfelújítási támogatás keretein belül. Készítettünk egy rövid tájékoztató összefoglalót a megjelent felhívás alapján. Felhívjuk a figyelmet azonban, hogy a feltételek még változnak majd, de várhatóan csak pontosításokra kerülhet sor.

Szeretnél hozzászólni a tervezet alatt kialakult vitához? Itt megteheted név nélkül 2024. május 6-ig: Otthonfelújítási támogatás vita oldal.

1. Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

A jelenleg elérhető információk szerint olyan ingatlanra vehető igénybe a támogatás, amely

  • 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak.Azonban még pontosításra szorul, hogy ezen dátum alatt a jogerős építési engedély, vagy a használatba vétel időpontja értendő-e, vagy valami más dátum.
  • Épületenként 30% fajlagos primer energia megtakarítást kell elérni a beruházással.Az elvárt megtakarítást energetikai tanúsítással kell alátámasztani, majd a beruházás befejezését követően igazolni. Ezt csak energetikai tanúsító jogosultsággal rendelkező szakember végezheti el. Az energetikai tanúsítások díja saját erőként elszámolható, része lesz a beruházási költségnek, így 84%-ban támogatható.

2. A támogatási program keretösszege, jellege, mértéke

A program keretösszege 108 milliárd Ft.

A beruházási összeg legfeljebb 7 millió Ft lehet, melyhez 1 millió Ft a saját erő szükséges. A további 6 millió forintból:

  • 3 millió Ft kamatmentes hitel 8 év futamidővel
  • 3 millió Ft pedig vissza nem térítendő állami támogatás.

Ha a beruházás többe kerül, akkor is csak 7 millió Ft erejéig számolható el a programban, a többletköltséget saját forrásból kell biztosítani.

Hátrányos helyzetű besorolással rendelkező térségekben max. 3,5 millió Ft, nem hátrányos térségekben max. 2,5 millió Ft – Vas és Győr-Moson-Sopron Vármegyékben – 3 millió Ft lehet a vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás, a saját erő és a kamatmentes hitel összegének alakulása a Felhívás 5.pontja tartalmazza. A kölcsönigénylő és adóstárs összevont havi jövedelme is számít a támogatási arány szempontjából.

A programra hitelkérelem benyújtásával lehet az igényt bejelenteni, tehát hitelt kötelező felvenni, enélkül a vissza nem térítendő támogatás nem igényelhető. A hitel kamata 0%, biztosíték nyújtása nem szükséges, a futamidő max. 10 év.

Kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet a fejlesztéssel érintett ingatlanban. A program keretében lehetőség van arra, hogy a beruházással érintett ingatlan címén vállalkozás székhelye legyen bejelentve, de az ingatlanban tényleges vállalkozási, gazdasági tevékenység folytatása (beleértve a bérlést is) esetén nem támogatott a beruházás.

Amennyiben a beruházás során a primer energia megtakarítás eléri vagy meghaladja a 40%-ot, plusz 5% vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Itt hívjuk fel a figyelmet egy fontos körülményre, ha az épület külső homlokzatának hőszigetelése valósul meg, ez a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet szerint jelentős energetikai felújításnak minősül, (a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érintő felújítás), akkor a rendeletben előírt összesített energetikai jellemző értéke max. 150 kW/m2/év lehet. Ezért más energetikai beavatkozásokra is szükség lehet a követelményérték teljesítéséhez.

Az energetikai tanúsítás jogszabályi háttere 2023. november 1. után jelentősen megváltozott. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen: Új energetikai tanúsítvány jön.

Ezzel együtt a besorolások is megváltoztak, a korábbi tanúsítványok pedig érvényüket vesztették. Az új besorolásokról ebben a szakmai cikkünkben olvashatsz bővebben: Energetikai besorolás táblázat.

3. A finanszírozás típusa

Lehetőség van utófinanszírozásra és szállítói finanszírozásra is.

  • Utófinanszírozás: A beruházó kifizetheti a vállalkozót, majd utólag igényelheti a hitelt és a támogatást.
  • Szállítói finanszírozás: A beruházó által fizetett előlegen túl a kivitelező is igényelhet szállítói előleget, amelynek mértéke a beruházás 75 %-ig terjedhet.

4. Kivitelezés

Csak előzetesen regisztrált kivitelezővel köthető majd vállalkozói szerződés a tervezett munkákra. Kivitelezési költségek maximalizált fajlagos értékeit pedig a Felhívás 13.4. pontja részletezi.

Jelenleg csak EPS hőszigetelés szerepel a listában, ami valószínűleg kiegészítésre kerül majd, hiszen pl. vályogházak esetén a polisztirol anyag nem megfelelő anyagválasztás.

5. Támogatható tevékenységek

  • hőszigetelés,
  • nyílászárók cseréje,
  • használati melegvíz rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése.

Fűtési rendszer korszerűsítése esetén csak 2024.december 31-ig lehet benyújtani támogatási kérelmet, mivel 2025. január 1-től tisztán fosszilis alapú tüzelőberendezéshez kapcsolódó energiahatékonysági intézkedés nem támogatható a hatályos európai irányelv Épületek Energiateljesítményéről szóló irányelv (Directive 2010/31/EU) (EPBD) szerint.

A Felhívás tervezet világossá teszi, hogy a program keretösszegének 20%-át nem haladhatja meg a magas hatásfokú gázkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítés céljára nyújtott Kölcsönök együttes összege, tehát a gázkazán cserét is magába foglaló fejlesztésekre célszerű az elsők között benyújtani az igényeket.

6. Bővítés esete az Otthonfelújítási támogatás tervezetében

Az épületbővítésekkel, -átalakításokkal, és -átépítésekkel kapcsolatos beruházások nem támogatható tevékenységek. Épületbővítéssel, -átalakítással, vagy átépítéssel egyidejűleg kizárólag abban az esetben támogathatóak beruházási tevékenységek, ha a korszerűsítéssel érintett ingatlan az épületrésszel együtt megfelel a támogathatósági feltételeknek és a kiállított számlák jól elkülöníthetőek a bővítés, átalakítás költségeitől. A bővített alapterületre használatbavételi engedély szükséges. Hasznos alapterület növekedéssel járó, saját költségen végrehajtandó épületbővítésekhez, -átalakításokhoz, -átépítésekhez kapcsolódó energetikai felújítások vonatkozásában a pályázathoz további, a csak az energiahatékonysági fejlesztések hatására bekövetkező (köztes) állapot bemutatására alkalmas, energetikai előtanúsítvány benyújtása is szükséges a Lakossági Eljárási Rend szerint.

Nagyon fontos, hogy a programban legalább 30 százalékos energia megtakarítást kell elérni, ezért a ház jelenlegi éves energiafogyasztását hiteles energiatanúsítvánnyal kell igazolni, majd számítás készítése szükséges a beruházást megelőzően, hogy milyen beavatkozások elengedhetetlenek ezen feltétel teljesítéséhez. A fejlesztés megvalósítását követően szintén hiteles energetikai tanúsítással kell majd igazolni az előírt energia megtakarítást.

7. A kérelem benyújtása: 2024. június 3-tól

Fontos cél, hogy még a fűtési szezon előtt megvalósulhasson a fejlesztés, ennek csak akkor van realitása, ha már most elkezdjük az előkészületeket, az energetikai tanúsításhoz fel kell mérni az épületet, el kell készíteni az energetikai tanúsítást, számítást kell végezni különböző alternatív megoldásokra, melyek igazoltan biztosítják majd az évi 30%-os energia megtakarítást.

A pályázati felhívás megjelenéséig most még elegendő idő áll rendelkezésre az előkészületekhez.

A pályázat előkészítése az energetikai tanúsítással és számítással kezdődik, ez az első és legfontosabb lépés. Enélkül nem lehet döntést hozni a műszaki tartalomról, nem lehet költségeket számolni és nem lehet árajánlatokat kérni kivitelezőktől. Az energetikai szakértő kulcsszerepet tölt be a beruházás előkészítésében és lezárásban. A lebonyolítást és az energetikai szakértést célszerű egy csapatra bízni, mivel így biztosítható az optimális koordináció. Ugyanazon tanácsadóval szerződéses viszonyban álló TÉ- engedéllyel rendelkező energetikai szakértő állíthatja ki a kezdeti és a záró Hiteles Energetikai Tanúsítványt, tehát az energetikusnak végig kell követnie a beruházást.

EU-s projektek lebonyolításában igen jelentős, 7 milliárd forint értékű referenciánk van. A GINOP-8.4.1/A programban 50 családnak bonyolítottuk le az energetikai beruházását 20 évre szóló kamatmentes hitelből.

Energetikai projektek előkészítésével 10 éve foglalkozunk, ilyen beruházások területén több, mint 500 millió Ft értékű projektbonyolítási tapasztalattal rendelkezünk, köztük számos vállalkozás energetikai fejlesztését koordináltuk, 50 családnak segítettünk napelemes energetikai pályázat intézésében.

8. A projekt lebonyolítása

Feltétlenül szükséges, hogy az érdeklődők elolvassák a felhívás tervezetet, mivel nagyon sok feltételnek kell eleget tenni.

Az Otthonfelújítási támogatás tervezete itt azonnal letöltheti PDF formátumban.

Ha valaki úgy érzi, hogy a hitelkérelem elkészítését, benyújtását, árajánlatkérést, a kivitelezővel a vállalkozási szerződés megkötését, a támogatás elszámolását önmaga is el tudja végezni, valóban nincs szükség projektmenedzserre.

Ebben az esetben is vállaljuk a jelenlegi állapotot igazoló hiteles energetikai tanúsítás és számítás elkészítését, valamint a záró hiteles energetikai tanúsítást is biztosítjuk a projekt lezárásakor.

Amennyiben kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal. Családi vállalkozásunkban három energetikai szakmérnök, épületgépész tervező és építészmérnök is rendelkezésre áll.

Kattints ide az Otthonfelújítási támogatás előkészítésének részleteiért!

Otthonfelújítási támogatás energetikai tanúsítvány

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?

Akkor iratkozz fel és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket írunk!

0% spam, 100% épületenergetika.

Kapcsolódó cikkek

Másnak is érdekes lehet a cikk? Küldd tovább!

Varga Márton

Épületenergetikai szakértő

Okleveles gépészeti modellező (MSc.), létesítményenergetikai mérnök és energetikai tanúsító. Az Energiamérnök.hu épületenergetikai és épületgépészeti tervezőirodájának alapítója. 

Személyes kedvenceim
Érdekességek
Felfedezés

Energetikai kérdésed van?

írj nekünk és vegyük fel a kapcsolatot