Otthonfelújítási Támogatás szakmai szemmel – Interjú

Az Otthonfelújítási Támogatás 2024 – RRF-REP-10.13.1-24 kapcsán beszélgettünk a szakmai kihívásokról és az elérhető 30%-os energiamegtakarításról a Szerda Este műsorában. Bár még a beadások előkészítése zajlik, már most érdemes tisztában lenni néhány fontos kritériummal, amik a pályázati felhívásban közvetlenül nem szerepelnek.

Már 2024. május eleje óta mérjük fel a felújítandó házakat. Több, mint 60 lakás felmérése után kialakult tapasztalatokról meséltem ebben a rövid beszélgetésben. Az Otthonfelújítási Támogatás 2024 előmozdítja a gyenge ingatlan állomány energetikai fejlesztését, azonban vannak olyan jogszabályi feltételek, amiknek meg kell felelni. Ilyen például az energetikai fejlesztéssel érintett szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének követelményértéke, vagy más néven az „U” érték. Ha máshol nem, akkor az ablakos árajánlatokban találkozhatunk ezzel a jellemzővel, aminek mértékegysége W/m2K.

 

Másik fontos előírás a jelentős felújítások kérdésköre, vagyis az az eset, amikor egy épület külső határoló felületeinek több, mint 25%-át érintő felújítás történik. Ebben az esetben az U értéken kívül két másik jellemzőnek is meg kell, hogy feleljen az épületünk. Az egyik az úgynevezett fajlagos hőveszteség tényező, a másik pedig az összesített energetikai jellemző. A 2023. november 1-én hatályba lépett energetikai rendelet számítási módszere jelentősen átalakult, így ezeknek az értékeknek a szintjei is változtak. Erről ebben a cikkben olvashatsz részletesen: https://energiamernok.hu/uj-epuletenergetikai-kovetelmenyek/

Hoztam egy 1960-as években épült kocka házon elérhető energiamegtakarítási értékeket. Mennyi százalékot lehet elérni a külső falak vagy a padlásfödém hőszigetelésével, és mennyi megtakarítással számolhatunk, ha a gépészeti rendszereket szeretnénk fejleszteni. Itt ois van egy apró kitétel, ami a kazán csere és HMV korszerűsítés esetén fontos lehet, hiszen önmagában ez nem támogatható tevékenység jelenleg.

A Otthonfelújítási Támogatás 2024 RRF-REP-10.13.1-24 kapcsolatban még folynak az egyeztetések és szakmai konzultációk, ezért változásokra és módosításokra lehet számítani. Ettől függetlenül fontos, hogy ne csak a tanúsító szakemberek, de a pályázók is tájékozódjanak a követelményekről.

Ha ránk bíznád az energetikai dokumentációd megfelelő elkészítését, akkor ezen a linken tudsz időpontot foglalni: https://energiamernok.hu/szolgaltatasok/palyazatiras/aktualis-energetikai-palyazatok/otthonfelujitasi-tamogatas-2024/

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?

Akkor iratkozz fel és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket írunk!

0% spam, 100% épületenergetika.

Kapcsolódó cikkek

Másnak is érdekes lehet a cikk? Küldd tovább!

Varga Márton

Épületenergetikai szakértő

Okleveles gépészeti modellező (MSc.), létesítményenergetikai mérnök és energetikai tanúsító. Az Energiamérnök.hu épületenergetikai és épületgépészeti tervezőirodájának alapítója. 

Személyes kedvenceim
Érdekességek
Felfedezés

Energetikai kérdésed van?

írj nekünk és vegyük fel a kapcsolatot