Otthonfelújítási támogatás 2024 előkészítése

Energetikai tanúsítvány, tervezés és pályázatírás egy helyen, az új otthonfelújítási támogatás előkészítéséhez

Otthonfelújítási Támogatás 2024

108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Támogatás indul 2024-ben. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetők, és előreláthatóan 20.000 jogosult ingatlan energetikai célú felújítását teszik lehetővé.

A beadási határidőig hátralévő idő:

Nap
Óra
Perc
Másodperc
A beadás megkezdődött! Várhatóan pár nap múlva elfogy a keret.

A szűkös határidő miatt érdemes minél előbb előkészíteni a pályázatot, aminek egyik kiinduló eleme az energetikai tanúsítvány és a tervezett állapotra szóló számítás.

30% minumum megtakarítás kell

A pályázati felhívás és a pályázati feltételek a pontos kiírásban találhatók meg, de a legfontosabb, hogy:

  • a fejlesztendő ingatlan lakóház
  • életvitelszerű használatban van
  • 1990 előtt épült
  • 30% primerenergia megtakarítást kell elérni a fejlesztés után

Az energiamegtakarítást hiteles energetikai tanúsítványokkal kell alátámasztani!

Mi az energetikai tanúsítás menete?

Amikor egy pályázathoz készítünk hiteles energetikai tanúsítványt sokkal körültekintőbben kell eljárnunk. Az energetikai tanúsítvány mindig a jelenlegi energetikai állapotát rögzíti az adott épületnek, amihez képest kell elérni bizonyos követelményeket ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatás sikeres legyen. Ezt a követelményt a pályázat kiírója határozza meg. Éppen ezért egy darab tanúsítvány nem elegendő. Szükség van a tervezett állapotra szóló, a fejlesztések hatását megmutató energetikai számításra is. Jelen esetben minimum 30% energiamegtakarítást kell elérni a jelenlegi állapothoz képest. Ennek kiszámítása többkörös egyeztetést igényel és több számítás után alakul ki a végleges műszaki tartalom. Ezért az energetikai tervezés és a választott energetikus felkészültsége kulcsfontosságú a sikeres pályázati anyag előkészítéséhez. Ez a Te érdekeidet szolgálja!

  • Alapállapot energetikai tanúsítása

    Miután telefonon, akár online időpont foglalással vagy űrlapon egyeztetünk időpontot, felmérjük az ingatlant és elkészítjük a jelenlegi állapotra szóló hiteles energetikai tanúsítványt. Még akkor is, ha nem lenne sikeres a pályázat, érdemes megcsináltatni ezt a dokumentumot, hiszen 5 évig érvényes.

  • Energetikai számítások kiértékelése

    Megbeszéljük a helyszínen, hogy milyen fejlesztésekre gondoltatok, amik egyáltalán szóba jöhetnek akár műszakilag, akár pénzügyi szempontból. Ezután kiszámítjuk, hogy elérhető-e ilyen módon a 30%-ot meghaladó primerenergia-megtakarítás vagy sem. Ha nem, akkor egyéb alternatívákat keresünk, új számításokat készítünk veled szorosan egyeztetve a lehetőségeket.

  • Záró tanúsítvány elkészítése

    A projekt megvalósulása után a pályázó ismét egy hiteles energetikai tanúsítvánnyal igazolja, hogy a tervezett korszerűsítések megvalósultak és valóban sikerült a 30%-os megtakarítást elérni. Abban az esetben, ha ez mégsem teljesülne, akár a teljes támogatási összeg visszafizetésére is sor kerülhet. Ezért fontos, hogy az egész tervezés alatt vonj be energetikus szakembert!

Lapozz bele egy tanúsítványba!

Az energetikai tanúsítványokra vonatkozó jogszabályok 2024. január 1.-től jelentősen megváltoztak, így a tanúsítvány is teljesen új formát kapott. Ezzel együtt az összes korábban kiállított tanúsítvány érvényét vesztette. Most különösen is fontos, hogy olyan energetikust válassz, aki teljes mértékben tisztában van az új szabályozással és a számítási módszertannal.

Gyere, lapozz bele, és nézd meg, mit tartalmaz pontosan egy ilyen energiatanúsítvány.

Bízd magad egy csapatra, mert könnyebb gyorsabb elérhetőbb

A tervezés során bizonyára fel fognak merülni benned kérdések, amikre a Google-ben és a Facebook-on nagy nehezen fogsz tudni választ találni, mert minden épület más. Tudnod kell, hogy el lehet-e érni egyáltalán azt a bizonyos 30%-os megtakarítást azzal a verzióval, amire most gondolsz. Tudnod kell, hogy gépészetileg, műszakilag ez megvalósítható-e. Tudnod kell, hogy mindezek megfelelnek-e a pályázati feltételeknek. És még ha ezt mind tudod is, ez egy projekt lesz, amit kezelned kell a beadástól a zárásig.

Mi nem magányos farkasként, hanem csapatban dolgozunk. Az energetikában, a gépészeti tervezésben és a projektmenedzsmentben egyszerre számíthatsz ránk a pályázat beadása előtt, alatt és után is. 
Nincs rosszabb érzés, mint egy pályázat közepén új szakembereket keresni és újra kifizetni.

2017 óta foglalkozom energetikai számításokkal és hiteles tanúsítványok készítésével. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végeztem gépészeti modellező mesterszakon angol nyelven. Majd a gödöllői Szent István Egyetem létesítményenergetikai szakmérnöki szakán szerettem bele igazán az épületekbe és azok energetikájába. Azóta több mint 2500 darab energetikai számítást és hiteles tanúsítványt készíthettem Ügyfeleinknek.

Varga Márton

Létesítményenergetikai szakmérnök
Energetikai tanúsító
Okl. gépészmérnök MSc.

Magyar Mérnöki Kamarai azonosító: TÉ 18-10404

Épületgépész tervező mérnökként az a feladatom, hogy jól ismerjem a jelen kor technológiáit, de közgazdászként a pénzügyi optimumot sem hagyhatom figyelmen kívül. Több ezer családi ház gépészeti tervezése, és több száz egyéb ipari megbízás után továbbra is szívesen segítem megbízóimat gépészeti tervezéssel, a mai változatos építőipar kihívásai közepette. 

Németh Szilveszter

Épületgépész tervező
Mérnök-közgazdász

Magyar Mérnöki Kamarai azonosító: G 18-0682

Több mint 15 éve foglalkozom hazai és európai uniós pályázatok elkészítésével és projektmenedzsmentjével. Pályázatírói tapasztalataim miatt jól ismerem az energetikai pályázatok és hitelek rendszerét, a beadás módját és buktatóit. Büszke vagyok rá, hogy az általunk kezelt EU-s projektek összes beruházási költsége meghaladja a 7 milliárd Ft-ot.
Energetikai beruházások területén több, mint 500 millió Ft értékű projektbonyolítási tapasztalattal rendelkezünk, köztük számos vállalkozás energetikai fejlesztését koordináltuk, 110 családnak segítettünk kamatmentes energetikai hitel és energetikai pályázat intézésében az elmúlt 4 évben.

Varga Dezső

EU-s pályázati szakértő, Projektmenedzser
Mérnök-közgazdász
Energetikai tanúsító

Magyar Mérnöki Kamarai azonosító: TÉ 18-0337

Építészként végeztem az Ybl Miklós Építéstudományi Karon, majd tervező építészmérnök diplomámat 2018-ban, a Pécsi Tudományegyetemen szereztem meg. Elsősorban családi házak és középületek tervezésével foglalkoztam, majd egy évig Hollandiában éltem. 2023-ban elvégeztem a BME Épületenergetikai tanúsításra felkészítő tanfolyamát és jogosultsági vizsgát tettem. 
Azóta kifejezetten újépítésű családi lakóépületek energetikai tervezésével foglalkozom, és hiszek benne, hogy az energiatudatosság közös felelősségünk.

Czibulyás Fruzsina

Építészmérnök
Energetikai tanúsító

Magyar Építész Kamarai azonosító: É 01-6997

Nálunk 3x-os szakmai pajzs véd!

AA bizalmi minősítés

Az Energiamérnök.hu Dupla A bizalmi besorlást kapott az Építkezők Országos Egyesületétől. Ezt a besorolást csak olyan vállalkozás kaphatja meg, aki nem szerepel az építőipari panasznyilvántartásban, minimum 5 éve működik, hitelesített referencialistával rendelkezik és Békéltető Testületnek veti alá magát.

Bővebben a besorolásokról >>

RenoPont Partner

A RenoPont egy országos ingatlan felújítással és tanácsadással foglalkozó szervezet, amelynek mi is ajánlott partnerei vagyunk. A partnerség megszerzéséhez komoly átvilágításon kell átesnie a cégeknek, köztük a cégháló feltérképezésén és bizalmi besoroláson. Büszkék vagyunk rá, hogy országos szinten segíthetünk a tudatos energetikai felújítóknak.

Kiváló Google Vélemények

Az Energiamérnök.hu csapata Magyarország egyik legvéleményezettebb energetikai tanácsadója a Google Véleményekben 185+ db 5.0 csillagos eredménnyel.
Hiszünk benne, hogy a valódi ügyfélvéleményeknél nincs fontosabb.

Szombathelyi iroda >>
Soproni iroda >>
Budapesti iroda >>

Akikkel együtt dolgozhattunk:

Ügyfeleink mondták:

robert horváth
robert horváth
2024-02-11
Gyors , precíz csak ajánlani tudom .
István Biró
István Biró
2023-06-07
Gyors, precíz szolgáltatás
Zsuzsanna Gyimesiné Kovássy
Zsuzsanna Gyimesiné Kovássy
2023-02-23
Gyors és udvarias, jó kommunikáció
Attila Kiss
Attila Kiss
2023-01-24
Korrekt, gyors szakember.
Katalin Tamás
Katalin Tamás
2022-11-28
Minden gyorsan és perfektül lezajlott, Márton kedves és segítőkész partner. Ajánlom mindenkinek, aki ingatlant szeretne eladni!
Gyuricz László
Gyuricz László
2022-11-05
Gyors, korrekt, rendkívül jó kommunikációval, csak ajánlani tudom!
Gábor Kozma
Gábor Kozma
2022-11-04
Teljes mértékben csak ajánlani tudom. Gyors, precíz, kedves volt a fiatalember. Másnap már küldték is a tanúsítványt. Külön köszönet a meglepetésért, felmérés után egy kaparós sorsjegyet kaptunk ajándékba. Csak ajánlani tudom!

Szakmai cikkeink:

Ne maradj le a hírekről!

Szeretnél mélyebben belemenni az energetikai tanúsítványok és az épületenergetika témakörébe?

A szakmai blogunkon éppen ilyen témákról írunk sokkal részletesebben, mint a hírportálok.

Az Otthonfelújítási támogatás alakulását is folyamatosan nyomon követjük. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a fontos változásokról!

Hol érsz el minket?

Jelenleg Vas megyében Szombathelyen és környékén, illetve Győr-Moson-Sopron megyében Sopron és környékén tudunk a leghatékonyabban dolgozni. 50 km-es körzetben tudunk kimenni a helyszínre felmérni az épületeket. 

Nagyításhoz kattints a képre!

Nagyításhoz kattints a képre!

Amit máshol is csak nálunk kapsz meg!

Teljes ügyintézés

Nem csak a tanúsítványaidat készítjük el, de ha szeretnéd, akkor a teljes pályázati folyamatodat is intézzük beadástól a zárásig. Te csak dőlj hátra!

Ellenőrizhető vélemények

Kerüld el az arctalan kft-ket, a Facebook kommentben ajánlott "szakértőket"! Nálunk mindig valós ügyfélvéleményeket olvashatsz, amikre büszkék vagyunk. (link)

Tisztelet

Tiszteljük az tulajdonodat és úgy kezeljük, ahogy mi is elvárnánk ezt másoktól. Ezért minden esetben cipővédőt veszünk fel, mielőtt belépnénk hozzád.

Bankkártyás fizetés

Nálunk egyszerűen és gyorsan fizethetsz a helyszínen bankkártyával vagy mobilal is. Végre nem kell a netbankból utalni vagy készpénzt felvenni.

Méretezett alaprajz

Elkészítjük a ház alaprajzát pontos belső méretekkel. Felhasználhatod ezt az ajánlatkérésekhez, egyeztetésekhez. Ezt úgyis kérni fogják tőled egyszer.

3D modell

Lásd át jobban, végre egyben és térben a házadat. Elkészítjük az épület 3D-s modelljét neked, amit bejárhatsz virtuálisan is. 

Kérlek, ne hívj fel ha neked nem fontos, hogy

  • szakmailag felkészült és naprakész legyen az energetikusod
  • pontos helyszíni felmérés és energetikai dokumentáció kapj
  • mi van az energetikai tanúsítványban, csak olcsó legyen
  • egy elhavazott szakira vagy egy összeszokott csapatra bízod az előkészítési munkát
  • olyanokat bízz meg, akik már csináltak ehhez hasonló pályázatokat
  • egy kézbe tudd adni az energetikát és az ügyintézést is, ha úgy alakulna.

Viszont, ha neked ezek fontos szempontok, akkor keress minket bizalommal és foglalj időpontot a felmérésre online!

Tervezési díjak pályázathoz

Utoljára frissítve: 2024. május 15.

A támogatás benyújtásának előkészítésében mind az energetikai számításokban, mind a teljes ügyintézésben tudunk neked segíteni. Az Otthonfelújítási Támogatás előkészítéséhez valószínűleg 3 db energetikai számításra lesz szükséged: 

A) Kiinduló állapot hiteles tanúsítványa
B) Tervezett állapot energetikai tervezése és számítása
C) Megvalósult állapot hiteles tanúsítványa

Mivel még nincs végleges pályázati kiírás, ezért ezek csak a korábbi pályázati tapasztalatainkon alapuló feltételezések. Éppen ezért a foglalási rendszerünkben egyelőre csak a jelenlegi állapotra szóló tanúsítvány kiállítására van lehetőség, de készülni kell rá, hogy ennyi nem lesz elegendő a beadáshoz.
Az ár minden esetben tartalmazza a Vas és GYMS megyei kiszállási díjakat, személyes és telefonos konzultációkat.

Amennyiben az egész projekt ügyvitelét ránk bíznád, kérlek keress minket e-mailben vagy kérj tőlünk ajánlatot az oldal alján lévő űrlapon.

Energetikai számítások díja

Előkészítő energetikai csomag

Rendeld meg az előkészítő dokumentációt időben, egy csomagban, kedvezményesen, kockázatmentesen.
109 980Ft 95 000Ft - május 20-ig.
  • Alap állapot tanúsítvány
  • Helyszíni energetikai tanácsadás
  • Tervezett állapot számítások
  • Többkörös konzultáció
  • 50 000 Ft elszámolható költség
  • Banki nyilatkozatok kitöltése
  • Záró tanúsítvány

Záró energetika

A záró energetikai tanúsítványt ráérsz akkor megrendelni, ha tényleg megkaptad a támogatást.
49 990Ft
  • Záró energetikai tanúsítvány
  • Helyszíni szemle
  • Záró nyilatkozatok kitöltése
  • 100%-ban elszámolható költség

Egyéb kiegészítő szolgáltatások

EXTRÁK

Teljes ügyintézés és projekt menedzsment beadástól a zárásig:

Varga Dezső +36 30 430 3636
Közgazdász, energetikai tanúsító, projektmenedzser

Méretezett alaprajz készítése
0-100 m2  + 9.990Ft
101-150 m2  + 16.990Ft
151-250 m2  + 19.990Ft

Nyomtatás és postázás
 + 3.745 Ft/db

RENDELD MEG ONLINE

Foglalj időpontot előre online és kerüld el a felesleges telefonhívásokat.  Nálunk a tanúsítványtodat megrendelheted a nap 24 órájában az év 365 napján.

Ha pályázathoz kéred, akkor csak add hozzá a foglalásodhoz extraként a tervezési csomagot.

Ne aggódj, nem kell még fizetned a foglalás végén, és bármikor lemondhatod vagy módosíthatod az időpontodat!

Fizetni a helyszíni felmérés után készpénzben lehet. Amíg a pontos kiírás nem ismert, a helyszínen csak a jelenlegi állapotra szóló tanúsítvány és energetikai tanácsadás díját kell kifizetni. A munkákról minden esetben alanyi adómentes (0% ÁFA) számlát állítunk ki.
A fenti árak kizárólag magánszemély megrendelő esetén érvényesek, cég vagy szervezet megrendelő esetén minden esetben egyedi árajánlatot adunk telefonon vagy e-mailben.
Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A feltüntetett árak bruttó lakossági árak.

Időpontfoglalás 0-24h

Tervek szerint 20.000 lakóház fog támogatáshoz jutni, és a pályázók köre széles. Az energetikai tanúsítványok és számítások készítése a felmérés után kb. 3-8 munkanapot vesz igénybe, így csak korlátozott számban tudunk megrendeléseket teljesíteni. 

Naprakész online felületünkön tudsz időpontot foglalni, amikor csak neked jó. Még vannak szabad időpontok, ne maradj le!

 

Gyakori kérdések

Az időpontegyeztetés vagy foglalás után kollégánk kimegy a helyszínre, ahol felméri az ingatlan minden fontos paraméterét. Felméri a pontos és aktuális alaprajzot, nyílászárók méreteit, és képeket készít minden fűtési rendszerről. 

A felmérés egy átlagos 100 m2-es családi ház esetén kb. 30 percet vesz igénybe.

A felmérés után egy rövid szakmai konzultáció során felveszi azokat a felújítási terveket, amiket el szeretnétek végezni az épületen. A terveket esetleg szakmailag kommentálja és egyéb javaslatokat tesz, ha a 30%-os energiamegtakarítás kérdéses lenne. Ez a folyamat kb. 20 percet vesz igénybe.

A felmérés után következik a hiteles energetikai tanúsítvány kiállítása és a tervezett állapotra szóló energetikai elemzés elkészítése. Ez a folyamat kb. 5-8 munkanapot vesz igénybe a leterheltségtől függően.

A tanúsítványok díja elszámolható költség a pályázatban, darabonként maximum 50 000Ft összegig.

Fizetni két részletben kell:

  • A hiteles energetikai tanúsítvány munkarészt a felmérés után készpénzben kell fizetni, ami 49.990 Ft.
  • Az energetikai számításokat és elemzést, nyilatkozatok kitöltését pedig azok elkészülte és megküldése után lehet banki átutalással.

A munkáról minden esetben számlát állítunk ki, aminek ÁFA tartalma 0%.

Az időpontfoglalási alkalmazásunkat egy kicsit feljebb találod.

Az alábbi lépéseket kövesd:

  1. Add meg a megyét, ahol az ingatlan található
  2. Válaszd ki a szabad szakembert
  3. Válaszd ki az Otthonfelújítási csomagot
  4. Adj hozzá kiegészítő szolgáltatásokat, ha szeretnél és ha van rá lehetőség.
  5. Válaszd ki a neked megfelelő napot a naptárban, majd az órát
  6. Add meg az egyéb szükséges adatokat
  7. Küldd el az időpontfoglalási kérést
  8. Az időpontfoglalásod még nem aktív! Akkor válik véglegessé, ha kollégánk visszaigazolja.
  9. Minden folyamatról és változásról e-mail értesítést fogsz kapni.

Az időpontodat bármikor módosíthatod az online felületünkön. Fizetned nem kell előre sehol!

Ha elakadnál hívd az alábbi számot: +36 30 780 8330

Ha nem vagy benne biztos, hogy megfelelsz-e a kritériumoknak, akkor látogass el a szakmai blogunkra, ahol percről percre követjük a pályázat feltételeinek alakulását:

https://energiamernok.hu/blog/

 

Természetesen külön-külön is megrendelheted a szükséges energetikai dokumentumokat, de ebben az esetben a kedvezményes csomagárat nem tudod igénybe venni.

Ezt akár telefonon, akár online foglalással is megteheted. Ha ezt szeretnéd, akkor az Otthonfelújítási támogatás helyett válaszd ki a neked megfelelő családi ház típust és alapterületet.

FIGYELEM! Ebben az esetben nem tudod a maximális 50.000 Ft összeget elszámolni a tanúsítvány készítésére, vállalkozói szerződést nem készítünk.

Az energetikai elemzésre a tervezett állapotra egyéb ügyintézési felárat számíthatunk fel.

Természetesen a pályázat teljes előkészítésében és beadásában is tudunk neked segíteni.

Korábbi EU-s és hazai pályázatokban rengeteg tapasztalatunk van.

A feltételekkel kapcsolatban keresd Varga Dezsőt a +36 30 430 3636 telefonszámon.

Ha telefonon szeretnél időpontot foglalni, akkor a következő kérdéseket fogom feltenni:

  • Hány m2 a ház alapterülete?
  • Hol található a ház pontosan?
  • Milyen állapotban van az épület? Van-e rajta hőszigetelés? Milyen fűtési rendszer van most?
  • Mit szeretnél fejleszteni? Hőszigetelni? Cserélni?
  • Mikor lenne neked alkalmas, hogy találkozzunk?

Abban az esetben, ha nem kapod meg a támogatást, a záró energetikára nem lesz szüksége, de az előkészítéshez mindenképpen szükséged van a kiindulási energetikai tanúsítványra és az egyéb tervezett számításokra, nyilatkozatok kitöltésére.

 

Mindent megteszünk, hogy a szükséges 30%-os megtakarítást elérje az épület, de ha mégsem kapnál támogatást, az előkészítés költségeit mindenképpen állnod kell, hiszen mi ezeket elkészítjük neked.

 

Ha mégsem kapnál támogatást, a tanúsítványod 5 évig érvényes, amit más pályázaton, adásvételhez, bérbeadáshoz fel tudsz használni. Az energetikai számítások pedig mind rendelkezésedre állnak majd, hogy mindig tudd, mit lehet kihozni a házból egy felújítással.

Ezen kívül energetikai tanácsadást is kapsz a csomagban, ami alkalmával felteheted a szakmai kérdéseidet nekünk, amiben legjobb tudásunk szerint fogunk segíteni.

Vegyük fel a kapcsolatot!

Írjon nekünk!

Alapterület, Pontos cím, Családi ház v. Lakás v. Egyéb, Határidő, Telefonszám

Kérdésed van?

Ha az időpontfoglalás során felmerült egy kérdés, vagy valami nem egyértelmű, akkor add meg a fontosabb adatokat és felvesszük veled a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon. Amire szükség van az alapterület, pontos cím, és a telefonszámod, ha szeretnéd, hogy telefonon hívjunk vissza.

Az üzenetre akár néhány perc alatt, de legkésőbb 24 órán belül válaszolunk!

Nem találtad meg, amit kerestél?

Írj nekünk üzenetet, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk!