Otthonfelújítási pályázat- Jótanácsok energetikus szemmel

Otthonfelújítási páylázat 2024 energetikus szemmel

Az egész ország várja, hogy mikor írják ki végre az Otthonfelújítási pályázat végleges verzióját. Pályázók, kivitelezők, tüzépek, leadgyűjtő oldalak, ablakosok, pályázatírok, mind mind arra várnak, hogy induljon el a program, amiben az országos szinten gyenge energetikai állapotú lakóházak megújulhatnak.

Ebben a kis rövid cikkben szeretnék szakmai szemmel reagálni az otthonfelújítási pályázat előkészítésére, hiszen kulcsfontosságú szerep jut majd az energetikusoknak és a fejlesztéssel elérhető energiamegtakarításnak. A pályázati kiírás tervezetében – többek között – minimum 30%-os ún. primerenergia-megtakarítást kell elérni ahhoz, hogy az adott projekt támogatható legyen.

Számos lakóház energetikai felmérését készítettük már el korábbi pályázatokhoz, és természetesen az otthonfelújítási pályázathozszükséges energetikai tanúsítványokat is készítjük. Éppen ezért sok kérdéssel találkozom, sok bizonytalansággal és kétséggel. Ezekből a gondolatokból és helyszíni tapasztalatokból szeretnék néhány tanácsot megfogalmazni azért, hogy ügyfeleinknek és a leendő pályázóknak is könnyebb legyen a felkészülés.

Csak egy energetikai tanúsítvány kell és kész! Nem igazán!

Akik most először találkoznak EU-s forrást is tartalmazó pályázati kiírási szöveggel, vagy csak az online térben és közösségi oldalakon tájékozódnak, úgy tűnhet, hogy csak egy energetikai tanúsítványra van szükségük a beadásra, és majd még egyre, amikor elkészül a felújítás.

Akik már csináltak ilyet korábban, akár az MFB-s kedvezményes hiteleket, vagy EU-s fejlesztéseket, azok tudják, hogy ez nem ilyen egyszerű. A pályázati kiírás tervezete ugyanis tartalmazza, hogy a tervezett állapotra szóló energetikai számításra is szükség lesz az előkészítéshez, beadáshoz.

A tervezett állapotra szóló számításban fog szerepelni az összes fejlesztés (pl.: hőszigetelések, kazáncsere, ablakcsere stb.) és azok hatásai. Ez a záró tanúsítványnak az előkészítő munkarésze, ami alapján majd a pénzintézet vagy a kiíró ellenőrizni tudja, hogy a tervezett fejlesztésekkel elérhető-e a minimum 30% megtakarítás vagy sem. Bár még pontos kiírás nincs, meglepő lenne szakmailag is, ha ez nem lenne követelmény.

Tegyük fel, hogy ez nem lesz benne. Akkor is a pályázó jól felfogott érdeke, hogy ez az előzetes számítás elkészüljön, mert ha mégsem lenne meg a 30% a felújítás után, akkor a támogatott hitel hirtelen piaci kamatozásúvá válik és a vissza nem térítendő támogatás is elveszhet. Ezért az energetikus szakmai felkészültsége és szerepe kulcsfontosságú ennél a támogatásnál.

Hozzáteszem, hogy a tervek mindig változnak, hiszen azért tervek. Ezzel együtt viszont az energetikai számítások is változni fognak. Többször. Tehát a pályázónak vagy a pályázat kezelőjének folyamatosan egyeztetnie kell az energetikussal a műszaki tartalmat és annak minden olyan változását, ami az energiamegtakarításra hatással lehet.

Tömeggyártás és kóklerek

Több ezer ingatlanban jártam már és több száz mások által készített energetikai tanúsítványt láttam már. Tudom, hogy ha adásvételhez kell a tanúsítvány, akkor senkit nem érdekel a tartalma csak legyen készen holnapra és olcsó legyen. De azt is tudom, hogy az így elkészített, tömegesen legyártott tanúsítványok minősége és az abba fektetett munka a díjszabással arányos.

Két hete járt nálam egy ilyen tanúsítvány. Egy érdeklődő küldte el nekem, hogy segítsek neki, mert szerinte nem stimmel a fűtési rendszer értékelése. Megnéztem részletesen a dokumentumot. Nem hogy a fűtési rendszer nem stimmelt, de a tanúsító „mérnök kolléga” egyáltalán nem rendelkezett tanúsítói jogosultsággal a Magyar Mérnök Kamara nyilvántartása szerint. (És a Magyar Építész Kamara névjegyzékében sem, mielőtt még valaki azzal vádol, hogy tájékozatlan vagyok.)

Ezek után őszintén…. Nem néztem tovább a műszaki tartalmat, de annyit láttam, hogy egy összedobott, korábbi tanúsítványról másolt, szakmailag vállalhatatlan energetikai tanúsítványért fizetett a kedves érdeklődő.

Hogy lehet jogosultság nélkül energetikai tanúsítványt készíteni? – gondolhatná most valaki, de ennek a részleteit nem fogom ide leírni. Iratkozz fel a hírlevélre és kapsz értesítést, ha egyszer belemegyünk részletesen :).

Persze remélni merem csak, hogy a többség nem így csinálja.

De ez a pályázat nem egy adásvételi szerződés lesz, hanem komoly pénzügyi vállalást is jelent majd, ezért ha lehet egy tanácsom: az energetikust te hozd, te keresd meg és te egyeztess vele, és először is kő keményen ellenőrizd le a jogosultságát a Mérnök Kamara névjegyzékében itt vagy a MÉK névjegyzékében itt.

Kommunikációs határok

Már most is látszik, hogy jelentős terhelést jelent majd a tanúsítóknak a pályázatok előkészítése. Már mi is 10 munkanapos átfutási idővel tudjuk csak vállalni az új megkereséseket, pedig nem egyedül dolgozunk. Ezért azt javaslom, hogy kérd el a helyszíni felmérés során a felmérő ember nevét, e-mail címét, telefonszámát, mert lehet, hogy most látod és beszélsz vele utoljára. A te érdeked, hogy el tudd érni őt vagy a tanúsítót, amikor szükséged van rá. Szükséged lesz rá a nyilatkozatok miatt, a szerződés miatt, a számla miatt, azért mert nincs a tüzépen olyan anyag vagy más ablak, kazán, kollektor stb. lesz mint amit megbeszéltetek a helyszínen. És szükséged lesz rá a záráskor, amikor elkészültetek és az elszámoláskor is.

Sokan könnyű pénzt látnak ebben a pályázatban tanúsítóként, alábecsülik az ezzel járó munkát, és még nem biztos hogy látják, hogy ezzel több munkájuk lesz, mint egy egyszer-kimegyek-felmérni munka esetén. Őszintén remélem, hogy ez nem a többséget jellemzi. De aki már csinált ilyet, tudja és látja előre az extra időt, munkát.

Tanácsok tanácsok

Ebben a pillanatban még az energetikai tanúsítók sem tudhatják biztosan, hogy a 30% primerenergia-megtakarítást mi alapján kell majd számolni. Aki tudja, az csak feltételezésekkel él, mert végleges kiírás nincs. Meghatározott számítási módszer erre a feltételre NINCS. A tanúsítványban három primerenergia érték is szerepel: megújuló rész, nem megújuló rész és totális. Melyikből számolja a 30%-ot?

Nyilvánvaló, hogyha valaki körbe szigeteli a házát, akkor nagyon nagy valószínűséggel eléri ezt az értéket, de aki csak ablakcserét és/vagy padlásfödémszigetelést szeretne az már nem olyan egyértelmű.

Mi lesz abban az esetben, ha a hőszigetelés a határoló szerkezetek felületének több mint 25%-át érinti és ezért a 9/2023. ÉKM rendelt szerint ez jelentős felújításnak minősül. A jelentős felújítás miatt egyéb (szigorúbb) követelményeket is meghatároz a jogszabály, aminek eleget kell tenni, de erről a pályázat tervezetében nem esik szó részletesen.

Ahogy a korábbi pályázatok esetén, az energetikusnak kellett nyilatkoznia arról, hogy a felújítás jelentős-e vagy sem, és ha igen, akkor megfelel a jogszabály szerinti követelményeknek is. Erről a pályázókat tájékoztatni kell, és megoldást kell keresni a követelmények teljesítésére.

Ezek olyan szakmai kérdések, amikről még a szakemberek között is folyik az egyeztetés és a vita, ki hogy gondolja, ki hogy értelmezi a jogszabályi és pályázati kiírási bekezdéseket.

Válassz olyan szakembert, aki ismeri a jogszabályi környezetet és a jogszabályi szabályozást, mert ez is a te érdeked pályázóként!

Mi ez a tanúsítványban?

A hiteles energetikai tanúsítványok számítási módszertana alapjaiban módosult 2023. november 1-től. Alig fél éve van használatban, alig fél éve van hozzá egyáltalán szoftveres támogatás, amik minden második héten frissülnek. Szerintem sok tanúsító még mindig csak ismerkedik és így-úgy megcsinálja a tanúsításokat a programban. Ez nem baj, van egy tanulási folyamat, de az, hogy hiányos tartalmú, szakmailag nem helyes sőt félrevezető anyagok mennek ki az ügyfeleknek, szerintem nem követendő példa.

A tanúsítványok formáját érthetőbbnek szánták a laikusok számára, ami végülis sikerült szerintem. Legalább nem egy oldal van, ami értelmezhető, hanem 10, amit bárki tud értelmezni. Annyi „gond” van vele, hogy ez a forma nem a pályázathoz készült, hanem a vevők és a társadalom többi tagja számára lett ilyen formája, hogy őket tájékoztassa az adott ingatlan energetikai állapotáról.

Az új energetikai tanúsítvány formájáról ebben a cikkben írtunk részletesen: https://energiamernok.hu/igy-fog-kinezni-az-uj-hiteles-energetikai-tanusitvany-2023-november-1-tol/

A régi és az új energetikai tanúsítvány 2023. november 1-től

Ezért a tanúsítványban jogszabály szerint szerepelnek a tanúsító által megadott javaslatok, amivel az épület elérni a jó vagy kiváló szintet. Itt szerepelnek gépészeti megoldások, hőszigetelésvastagságok, nyílászáró típusok is. Hangsúlyozom, hogy ezek a javaslatok jogszabályban meghatározott formájúak. Tehát semmi közük nincs a helyszínen egyeztetett, esetleg bármilyen pályázat benyújtásához szükséges műszaki tartalomhoz. Nem helyettesíti a részletes és átgondolt tervezést. Ez a pont sok helyen elbizonytalanítja a pályázókat, hiszen a helyszínen nem ezt beszélték meg a tanúsítóval.

Tájékozódj előre, nézd meg milyen formájú egy hiteles tanúsítvány, mielőtt felhívsz valakit, hogy készítsen neked egyet a házadról!

Kitekintő

Nagyon remélem, hogy hamarosan megjelennek a végleges feltételek, és haladhatunk tovább a beadásra való felkészülésben. Az építőipari kivitelezések világa nem egy könnyű terep, de csak ezen az úton lehetséges a régi, energiapazarló ingatlanok fejlesztése és korszerűsítése. Végeredményben közös érdekünk, hogy az egyre értékesebb energiára, az energiahordozóinkra vigyázzunk, és persze minél komfortosabban, minél kisebb rezsivel élhessünk.

Ha szeretnéd, hogy mi készítsük el az energetikai dokumentációdat a hamarosan megjelenő otthonfelújítási pályázat előtt, akkor foglalj időpontot online rendszerünkben. Jelenleg csak Vas és GYMS megyékben tudunk foglalásokat fogadni.

Ha tetszett a cikk iratkozz fel, és értesítelek, ha hasonlót írunk.

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?

Akkor iratkozz fel és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket írunk!

0% spam, 100% épületenergetika.

Kapcsolódó cikkek

Másnak is érdekes lehet a cikk? Küldd tovább!

Varga Márton

Épületenergetikai szakértő

Okleveles gépészeti modellező (MSc.), létesítményenergetikai mérnök és energetikai tanúsító. Az Energiamérnök.hu épületenergetikai és épületgépészeti tervezőirodájának alapítója. 

Személyes kedvenceim
Érdekességek
Felfedezés

Energetikai kérdésed van?

írj nekünk és vegyük fel a kapcsolatot